ÇÖLYAK DIŞI GLUTEN DUYARLILIĞI, BUĞDAY VE GLUTEN ALERJİSİ, ÇÖLYAK HASTALIĞI

colyak-alerji

 

 

Çölyak dışı gluten duyarlılığı, gluten alerjisi, çölyak hastalığı aynı gibi duran durumlar gibi görünse, tedavileri aynı şekilde glutensiz beslenme olsada aralarında ayırt edici farklılıklar mevcuttur ama ayrıştırılması güçtür.

Çölyak dışı gluten duyarlılığı, vücudumuzun buğdayı veya buğdayın içindeki gluteni kırma kapasitesindeki değişikliklerle ortaya çıkan bir sorundur. Vücut glutenli tahılları yeteri kadar sindiremez ve duyarlılık oluşturur. Ayrıca çölyak dışı gluten duyarlılıkları otizm, multiple skleroz ve eklem iltihabı gibi hastalıklarda ortaya çıktığı ve glutensiz beslenmenin tercih edilmesi gerektiği yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur.
Buğday veya gluten alerjisi ise, genellikle çok sık tüketilen besinlerde ortaya çıkan gıda alerjilerinin bir çeşitidir. Vücudun bağışıklık sisteminin gluten veya buğdaya karşı oluşturduğu anormal bir reaksiyondur. Buğday FDA ‘ya göre alerjen olarak kabul edilen ilk 8 besinden birisidir. Bu alerji ishal, karın ağrısı, zayıflama ve karın şişliği, kansızlık ve vitamin eksiklikleriyle kendini gösterebilir. Ayrıca sıkça görülen şikayetleri; alerjik kaşıntı, kurdeşan ya da ölümcül bir reaksiyon olan anafileksidir.
Çölyak hastalığı ise, glütenin sindirilmesine karşı vücutta oluşan tepkidir. Genetik duyarlılığı olan kişilerde görülen genetik bir otoimmün rahatsızlıktır. Erken çocukluk döneminde ( ilk 2 yaş) hastalığın klasik belirtileri ishal, iştahsızlık, kusma, karında şişlik, lkilo kaybı, kabızlık ve büyüme geriliğidir. Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde ise tedavi edilmeyen hastalık sonucu kansızlık ve kemik zayıflamsı gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
Semptomları birbirine çok benzer olan bu hastalıklarda en zorlu teşhis çölyak dışı gluten duyarlılıklarına konulmaktadır.  Semptomların iyi gözlenmesi tedavi aşamasının başlamasının hızlanması için önemlidir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir